Alaplé zöldséghulladékból

Alaplé zöldséghulladékból

Készíts alaplevet zöldség hámozás maradékaiból! Kiváló alapja lesz krémleveseknek, rizottóknak és különböző mártásoknak. Nem kerül semmibe, ráadásul a hulladék termelésedet is csökkented vele! Nincs más dolgod, mint zöldség előkészítéskor egy zacskóba vagy dobozba tenni a héjakat és leveleket. Tedd a fagyasztóba, majd ha kellő mennyiség összegyűlt, főzz belőle alaplevet.

Amiket bedobhatsz a fazékba:

  • vöröshagyma héja és levágott kalapja
  • karalábé héja és levele
  • fokhagyma héja
  • sárgarépa, fehérrépa héja és végei
  • karfiol és brokkoli szára
  • póréhagyma külső levelei
  • káposzta torzsája
  • kelbimbó levelei
  • cukkini héja
  • paprika csumája
  • zöldfűszerek szára…

Tedd a tűzhelyre, dobj bele pár szem borsot, némi sót, esetleg pár gerezd fokhagymát! Lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd 1,5-2 órát, majd szűrd le! Ha nem használod fel azonnal, tedd a fagyasztóba dobozokban!
Főzés előtt alaposan mossál meg mindent! Még intenzívebb íz eléréséhez 1 evőkanál olívaolajon futtasd meg az alapodat, és csak utána öntsd fel vízzel!

Kezdj el még ma gyűjtögetni!

Vélemény, hozzászólás?