Alaplé zöldséghulladékból
Készíts alaplevet zöldség hámozás maradékaiból! Kiváló alapja lesz krémleveseknek, rizottóknak és különböző mártásoknak. Nem kerül semmibe, ráadásul a hulladék termelésedet is csökkented vele! Nincs más dolgod, mint zöldség előkészítéskor egy zacskóba vagy dobozba tenni a héjakat és leveleket. Tedd a fagyasztóba, majd ha kellő mennyiség összegyűlt, főzz belőle alaplevet.
Amiket bedobhatsz a fazékba:
- vöröshagyma héja és levágott kalapja
- karalábé héja és levele
- fokhagyma héja
- sárgarépa, fehérrépa héja és végei
- karfiol és brokkoli szára
- póréhagyma külső levelei
- káposzta torzsája
- kelbimbó levelei
- cukkini héja
- paprika csumája
- zöldfűszerek szára…
Tedd a tűzhelyre, dobj bele pár szem borsot, némi sót, esetleg pár gerezd fokhagymát! Lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd 1,5-2 órát, majd szűrd le! Ha nem használod fel azonnal, tedd a fagyasztóba dobozokban!
Főzés előtt alaposan mossál meg mindent! Még intenzívebb íz eléréséhez 1 evőkanál olívaolajon futtasd meg az alapodat, és csak utána öntsd fel vízzel!
Kezdj el még ma gyűjtögetni!